Liikkuva hoivakoti palvelee.

AAMUPOSTI 11/2016

Liikkuva hoivakoti palvelee. Yhdeksän pientä yritystä perusti sote-osuuskunnan.

Muoto on alalla harvinainen.

AAMUPOSTI  |  Yhdeksän pienen yrityksen perustaman uuden osuuskunnan tavoite on tarjota valikoima sosiaali- ja terveyspalveluja ikään kuin yhdeltä luukulta.

Mukana on muun muassa kolme kotisairaanhoitoyritystä, hammaslääkäri, ympärivuorokautista asumista tarjoava yritys, kuljetuspalvelua, fysioterapiaa.

Syksyllä perustettu osuuskunta Hyvin Yhdessä tavoittelee ennen muuta ikääntyviä ja muita kotihoidon tarpeessa olevia.

Kun tähän saakka asiakkaan on ehkä ollut mentävä hoivakotiin, niin nyt osuuskunta tuo hoivakodin asiakkaan luo, luonnehtii Tero Vainio, jonka yritys Trendel tukee kotihoivaa erilaisin teknisin ratkaisuin.

– Monialayritys, Vainio sanoo.

– Ameeba, hammaslääkäri Sami Savolainen viittaa muotoutumassa olevaan toimintakenttään.

Osuuskunta on verkosto, jonka jäsenyritykset hankkivat asiakkaita paitsi kukin itselleen, myös muille jäsenyrityksille.

– Ehkä joku hyötyy jossain vaiheessa enemmän, mutta toinenkin päivä tulee, Savolainen tuumii.

Esimerkiksi Vainiolla ja Savolaisella ei toistaiseksi ole ”kilpailijoita” osuuskunnassa, mutta eivät kotisairaanhoitoyrityksetkään koe kilpailevansa keskenään, kuten SaiRak Oy:n Mika Valtonen sanoo. Tarvittaessa ne voivat esimerkiksi sijaistaa toisiaan.

Yhteiset varansa osuuskunta käyttää hallintoon ja markkinointiin. Osuuskuntana jäsenyrityksillä myös on mahdollisuus osallistua sellaisiin tarjouskilpailuihin, joihin yksittäinen pieni yritys ei pääse osallistumaan.

Ensimmäinen yhteinen ponnistus on osallistuminen Hyvinkään kaupungin tarjouskilpaan. Osuuskunta toki hakee asiakkaita myös itse. Palvelutarpeiden selvittämiseksi on osuuskunnan nettisivuilla parhaillaan menossa avoin kysely.

Www.hyvinyhdessa.fi

Osuuskunta Hyvin Yhdessä

Aarrehoiva Oy: Koti- ja sairaanhoitoa.
Figura Wellness: Fysioterapia, hieronta, akupunktio, kotihoiva.
Palvelukoti Huvikumpu: Ympärivuorokautista asumispalvelua mielenterveyskuntoutujille.
Perhetuki Pia Jaakkola. Terapiapalveluja.
SaiRak Oy: Sairaanhoito- ja kotihoitopalvelut, kodin kunnossapitotehtäviä.
Taito Hoivapalvelut Oy: Kotihoivapalvelut.
Trendel Oy: Teknisiä ratkaisuja kotona asumisen tueksi, kuljetuspalvelua.
Studio Dent: Hammaslääkäri.

Monta pientä on iso paikallinen

Osuuskunta sote-alalla on vielä harvinainen toimintamalli. Hyvin Yhdessä -osuuskunnan perustamiseen kannusti sote-uudistukseen valmistautuva Hyvinkään kaupunki.

Näemme, että esimerkiksi osuuskuntana pienet, monesti yhden ihmisen yritykset, voivat yhdessä toimien olla paremmin osana palvelujen tuotantoa tulevassa sote-maailmassa, sosiaali- ja terveysjohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen sanoo.

Osuuskunnan yrityksistä seitsemän on Hyvinkäältä, yksi hausjärveläinen ja yksi Lopelta. Alueen etu on, että paikalliset yritykset saavat siivuja suuresta sote-kakusta, ja paikalliset myös ovat vastapainoa alan suurille kansainvälisille.

Osuuskunnan jäsenet pitävät kilpailuetuinaan joustavuuden ohella juuri paikallisuutta. Väestön ikääntyminen tuo lisää mahdollisia asiakkaita, ja on aistittavissa, että mitä ikääntyneempi asiakas, sitä enemmän hän arvostaa paikallisuutta.

Hyvinkäällä asuu nyt noin 1 150 yli 85-vuotiasta. Vuonna 2021 heitä on ennusteen mukaan yli 1 300. 65 vuotta täyttäneitä on nyt noin 9 400, vuonna 2021 runsaat 10 900.


 

Studiodent 29.11.2016