Juontaja Alma Hätönen: Annan täyden kympin Samille uusista hampaistani

Olen pyytänyt 8-vuotiaasta hammasrautoja, mutta hammaslääkärit eivät ole antaneet niitä. Hampaat olivat vinossa ja liian isot suuhuni. Vanhemmiten kulmahammas alkoi kääntyä poikittain. Mietin pitkään, kummat olisivat järkevämmät: hammasraudat vai laminaatit.

Hammaslaminaatti 

Kun sitten googletin laminaatteja, törmäsin Sami Savolaiseen ja Studiodentiin. Iltapäivälehdessä oli juttu, jossa Samilta oli kysytty esteettisestä hammashoidosta. Pian kävi myös ilmi, että jotkut tutut ovat käyneet hänen luonaan, ja olivat todella tyytyväisiä Samin työhön. 

Arvoin yhä Samille mennessäni Invisalign-oikomishoidon ja laminaattien välillä. Päädyimme lopulta hammaslaminaatteihin, koska minulla on ollut pitkä narskutteluhoito meneillään. Laminaatit kestävät narskutusta paremmin kuin omat hampaat, ja laminaateilla voidaan myös korjata purentaa.

Ensin laitettiin näkyvät ylähampaat kuntoon. En halunnut Hollywood-hymyä, vaan omannäköiset, kauniit ja luonnollisen väriset hampaat. Kiusaantuisin, jos hampaat olisivat liian valkoiset. Halusin myös isommat hammasvälit, koska ne olivat niin ahtaat, että välien puhdistaminen oli vaikeaa. 

Ylähampaista tuli todella kauniit. Ystävätkin kehuivat niitä ja kysyivät mitä olen tehnyt hampaille, kun näyttävät niin hyvältä. 

Alahampaiden laitto oli vielä helpompi prosessi. Samalla löytyi syy pitkälliseen vihlontaan, johon olin hakenut apua hammaslääkäriltä sitä saamatta: Sami löysi ison reiän alahampaasta, kun alkoi hioa sitä. Se oli niin hankalassa paikassa, ettei näkynyt röntgenkuvissa.

Nyt ajattelen, että onneksi päädyin hammaslaminaatteihin ja hampaat hiottiin, ties miten pahaa damagea olisi voinut tulla, jos reikää ei olisi löydetty. 

Eniten minua jännitti laminaateissa, että mitä jos ne näyttävät tekohampailta. Kukaan ei ole kommentoinut ikävästi – mitä nyt sosiaalisessa mediassa alkoi tulla kommentteja hampaista. Se oli odotettavissakin: julkisuuden henkilölle tulee aina myös kritiikkiä: ”miksi on laittanut hampaansa”, mutta minulla oli kyllä oikeasti pätevät syyt. 

Googlessa minun nimelläni haetaan tällä hetkellä eniten hakusanoilla: Alma Hätönen hampaat. Uudet hampaani ovat kuulemma ovat liian isot, mutta ei niiden koko muuttunut laminaattien myötä. Minä vain hymyilen nyt enemmän ja paljastan hampaani kuvissa. Ennen peittelin hampaitani. 

Yllätyin positiivisesti siitä, miten luonnollisen näköisiksi hampaat saatiin myös ienrajasta. Ajattelin ensin, että jotenkin niiden täytyy näyttää feikiltä, mutta eivät ne näyttäneet. 

Toinen positiivinen yllätys oli, että vaikka olen todella hammaslääkäripelkoinen, loppukäynnit ei enää jännittäneet eikä stressanneet ollenkaan. 

Kaikkein parasta tässä koko prosessissa on lopputulos: on ihanaa, että voin nykyään hymyillä vapautuneesti. Annan Samin työstä täyden kympin. ja suosittelen lämpimästi: jos haaveilet laminaateista, anna mennä! Älä välitä muiden mielipiteistä. 

Alma Hätönen, 31