Esteettisen hammaslääkärin valinta

Esteettinen hammashoito on herkkä aihe. Sosiaalisen median ja julkisten arvosteluiden vaikutus hammaslääkärin valintaan on kasvanut ja markkinoinnin määrä lisääntynyt huomattavasti vuoden 2022 jälkeen.

Instagramissa on paljon kuvia, jotka ovat ”oppikirjoista” eivätkä näin aitoja.

Teimme viime vuoden aikana kyselyn, johon osallistui 98 esteettisen hammashoidon potilaana ollutta henkilöä. Lähes 40 % sanoi, että olisi toivonut toisenlaista lopputulosta. Joko lopputulos ei ollut onnistunut tai sitten oli vääriä odotuksia, joita ei ollut oikaistu.

Lainatakseni yhtä potilastamme ”Maallikon pää on niin helppo tässä asiassa saada pyörälle”

Tässä vähän tilanteita tosielämästä

”Yritettiin ympäri puhua laminaatit. Ilman muuta pitää oikoa”. Hammaslääkäri halusi itselleen oikomishoitopotilaan ja puhui potilaan ympäri, vaikka potilas itse esteettisistä syistä halusi juuri laminaatit ja ne pystyttiin asianmukaisesti tekemään.

”Me hoidamme pienellä hiomisella toisin kuin muut”. No mistä kukaan tietää miten toiset hioo. Lisäksi hammaslaminaattien valmistamisessa hampaan hiomisen määrän määrittelee se mihin hoitoratkaisuun päädytään ja mikä lopputulos halutaan.

”Minut ohjattiin Suomen parhaalle”. Hammaslääkärin kaverilla oli pulaa potilaista. ”suomen paras” ei kyennyt tekemään esteettisesti kaunista lopputulosta vaan hoidon suoritti loppuun oikeasti aiheeseen perehtynyt hammaslääkäri.

Toinen hammaslääkäri oli ienleikkauksella aiheuttanut kroonisen ientulehduksen. Korjasimme sen ja kun piti maksaa, niin se kuulemma kuuluu hammaslääkäreiden takuuseen. Seuraavana yönä tuli vihapostia nettiin.

DHL lähetti virheellisesti hammaslaminaattipakettimme Vilnaan. Saimme vihaisen arvostelun kun emme olleet huolehtineet paketista.

Laminaattihampaat olisivat vaatineet jälkitarkastuskäynnin, jossa purenta viimeistellään niin että hampaat eivät käytössä liiaksi rasitu. Potilas kieltäytyi tästä sillä seurauksella, että hampaat kipeytyivät. Neljä eri hammaslääkäriä kaikki haukkuivat edellisen kollegan työn ja tekivät omia toimenpiteitään sillä seurauksella, että tilanne vain paheni ja yksi hammas menetettiin. Vihapostin sai hammaslääkäri, joka ei saanut rauhassa suorittaa työtään loppuun.

Tarvitaanko arvosteluita

Ehdottomasti, erityisesti kun ne kohdistuvat itse toimenpiteeseen. Hyvät arvostelut ovat merkki onnistumisesta ja huonot kehittymisen paikka. Seuraavassa kuitenkin ohjeita, jotka ovat tärkeämpiä kuin yksikään arvostelu.

Miten valitsen hammaslääkärin

Me olemme listanneet edellytykset jo vuonna 2004 ja ne ovat edelleen käyttökelpoiset

ESTEETTISTÄ HAMMASHOITOA EI TARJOA HAMMASLÄÄKÄRIKETJU TAI VASTAANOTTO VAAN NIMENOMAISESTI HAMMASLÄÄKÄRI

Onnistuneet esteettisen hammashoidon toimenpiteet vaativat teknistä, hammasteknistä, taiteellista ja materiaaleihin liittyvää jatkokoulutusta. Suomessa tätä koulutusta ei edelleenkään järjestetä. Korkeatasoisinta ja järjestelmällisintä jatkokoulutusta antavat muutamat alan kansainväliset järjestöt.

PYYDÄ NÄHDÄ KUVIA HAMMASLÄÄKÄRIN TEKEMISTÄ ESTEETTISEN HAMMASHOIDON TOIMENPITEISTÄ.

Ennen kaikkea pyydä hammaslääkäriä näyttämään hänen tekemiään tapauksia, jotka ovat omaa tilannettasi vastaavia.

Kokeneella esteettisen hammashoidon hammaslääkärillä on näyttää kymmeniä ellei satoja kuvia vuosien varrella tehdyistä toimenpiteistä. Kuvia katsomalla saat nopeasti käsityksen työn laadusta.

Älä katso pelkästään hampaita vaan myös ikeniä ja kasvoja kokonaisuudessaan

ETSI HAMMASLÄÄKÄRI JOKA ON TARKKA ARVIOISSAAN

Tärkeää on myös, että hammaslääkärillä on selkeä visio lopputuloksesta ja että hän perustelee ymmärrettävästi toimenpiteet. Näin voit olla varsin varma, että myös toimenpiteet tehdään samalla huolellisuudella.

ESTEETTINEN HAMMASHOITO ON PROSESSI EI YKSITTÄINEN TOIMENPIDE

Pyri löytämään hammaslääkäri, joka on valmis esittelemään kaikki vaihtoehdot ongelmasi korjaamiseksi ja jonka kanssa on helppo keskustella eri vaihtoehdoista.

On erityisen tärkeää, että hammaslääkäri ymmärtää ongelmasi ja toiveesi sekä varmistaa, että ymmärrät kaikki toimenpiteeseen liittyvät seikat.

Ehdottomasti huonoin vaihtoehto on päätyä hoitoon, jossa kaikki arvostelut näyttävät virheettömiltä, hammaslääkäri on hyvä puhumaan ja lopputulos on esteettisesti epätyydyttävä.

Ainoa mistä kannattaa maksaa on lopputulos.

Blogit - ei auta

Myyntipuheet - ei auta

Koulutus  - Ehkä. auttaa jos oppeja toteuttaa

Ainoa mikä auttaa valinnassa on aidot VALOKUVAT

Katso valokuvat ja mieti haluaisitko itsellesi 20 vuodeksi suuhun jotain miltä kuvat näyttävät. Hyviä valokuvia esteettisesti hienoista lopputuloksista on vaikea löytää.

Sami Savolainen

@drsamisavolainen


 
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Usein kysyttyjä kysymyksiä hammaslaminaateista

1. Mitä ovat keraamiset hammaslaminaatit ?
 
Hammaslaminaatit ovat ohuita, mittatilaustyönä valmistettuja kuoria, jotka on suunniteltu peittämään etuhampaiden etupinta niiden ulkonäön parantamiseksi. Hammaslaminaatit valmistetaan tyypillisesti litiumdisilikaatista, zirconiumista tai muovista.
 
Ihanteellisia laminaattiehdokkaita ovat ne, jotka haluavat korjata kosmeettisia ongelmia, kuten värimuutoksia, halkeilevia tai kuluneita hampaita, asentovirheitä tai rakoja.


2. Kuinka kauan hammaslaminaatit kestävät ?
 
Keraamiset hammaslaminaatit voivat kestää 15 vuotta, kun taas muovilaminaatit kestävät tyypillisesti noin 5 vuotta. Joka tapauksessa tarvitaan asianmukaista kotihoitoa ja säännöllisisä hammaslääkärikäyntejä.
 
3. Näyttävätkö hammaslaminaatit luonnollisilta?
 
Kyllä, taitavan hammaslääkärin ja hammasteknikon tekemät laminaatit on suunniteltu näyttämään luonnollisilta hampailta. Erityisesti keraamiset hammaslaminaatit jäljittelevät luonnollisten hampaiden valoa heijastavia ominaisuuksia.
 
Muovilaminaatit vaativat paljon kokemusta, jotta niistä saadaan ulkonäöllisesti tyydyttävät.
 
4. Miten valitsen keraamisten ja muovilaminaattien väliltä ?
 
Keraamiset hammaslaminaatit ovat kestävämpiä ja eivät tahraannu pysyvästi, mutta ne ovat kalliimpia. Muovilaminaatit ovat halvempia ja ne voidaan tehdä yhdellä käynnillä, mutta ne eivät välttämättä kestä niin kauan ja voivat tahraantua.
 
Keraamiset hammaslaminaatit kestävät erittäin hyvin värjäytymistä, kun taas muovilaminaatit voivat värjäytyä ajan myötä. Tahraa aiheuttavien ruokien ja juomien, kuten kahvin, teen, punaviinin ja tupakan, välttäminen värjäytymisen estämiseksi voi auttaa säilyttämään niiden ulkonäön.
 
5. Voiko hammaslaminaateilla korjata vinoja hampaita?
 
Hammaslaminaateilla voidaan korjata asentovirheitä ja saada suorien hampaiden ulkonäkö. Kuitenkin merkittävien asentovirheiden vuoksi oikomishoito voi olla tarpeen.
 
6. Voinko saada hammaslaminaatin vain yhteen hampaaseen ?
 
Kyllä. Yhden laminaatin värin sovittaminen luonnolliseen, omien hampaiden väriin on kuitenkin vaikeaa. Suosittelemme ensin keskustelua siitä mikä on lukumäärältään esteettisesti paras vaihtoehto.
 
7. Minkälainen on prosessi hammaslaminaattien hankkiminen ?
 
Keraamisten hammaslaminaattien valmistusprosessiin kuuluu yleensä 3-4 käyntiä: konsultointi/suunnittelu, toimenpide, laminaattien kiinnitys ja jälkitarkastuskäynti.
 
Toimenpidekäynnin aikana hampaat muotoillaan, otetaan jäljennökset tai skannataan ja asennetaan väliaikaiset kuoret. Seuraavalla kerralla hammaslaminaatit kiinnitetään hampaisiin.
 
Muovilaminaatit voidaan tehdä 1-2 käynnillä.


8. Mitä tapahtuu konsultointikäynnin aikana ?
 
Konsultaatiossa tehdään hammastarkastus, keskustellaan tavoitteistasi, otetaan mahdollisesti röntgenkuva ja/tai jäljennökset sekä käydään läpi vaihtoehdot, menettelytavat, riskit ja hyödyt.
 
9. Kuinka hammaslaminaatteja hoidetaan ?
 
Hoida hammaslaminaatteja kuten luonnollisia hampaita: harjaa ja hammaslankaa säännöllisesti, vältä kovien esineiden pureskelua ja käy hammaslääkärissä säännöllisesti tarkastuksissa ja puhdistuksissa.
 
10. Voiko hammaslaminaatteja valkaista ?
 
Hammaslaminaatit itsessään eivät reagoi valkaisuhoitoihin. Jos valkaiset luonnolliset hampaasi, laminaatit on ehkä vaihdettava vastaamaan hampaidesi uutta sävyä. Mikäli haluat valkaista hampaasi, se kannattaa tehdä ennen hammaslaminaattien valmistamista.
 
11. Voidaanko hammaslaminaatit poistaa, jos en pidä niistä?
 
Keraamisen hammaslaminaatin kiinnittäminen hampaaseen – lukuun ottamatta erittäin poikkeuksellisia tilanteita -  on peruuttamaton, koska hampaan pintaa joudutaan hiomaan. Laminaatit voidaan vaihtaa tarvittaessa.
 
Muovilaminaatit voidaan useimmiten poistaa.
 
12. Voinko hammas, jossa on hammaslaminaatti, reikiintyä ?
 
Kyllä, voit silti saada reikiä hampaiden peittämättömiin osiin. Hyvän suuhygienian ylläpitäminen on välttämätöntä reikien ja muiden hampaiden ongelmien estämiseksi.

13. Mitä tapahtuu, jos hammaslaminaatti putoaa tai vaurioituu?
 
Jos laminaatti putoaa tai vaurioituu, ota välittömästi yhteyttä hammaslääkäriin. Laminaatista riippuen voi olla mahdollista kiinnittää se uudelleen, muuten tarvitaan uusi. Tosin en muista 20 vuoden aikana kuin 1-2 tapausta, jossa tekemämme hammaslaminaatti olisi irronnut.
 
14. Mitkä ovat hammaslaminaattien mahdolliset riskit tai komplikaatiot?
 
Mahdollisia riskejä ovat heti kiinnittämisen jälkeen jonkin aikaa kestävä hampaiden herkkyys, erityisesti kuumalle ja kylmälle.
 
Keraamiset hammaslaminaatit kestävät käytössä yleensä saman kuin terve hammas. Muovilaminaatit ovat herkempiä lohkeilulle.
 
15. Onko olemassa terveydellisiä syitä, jotka vaikuttavat siihen voidaanko hammaslaminaatit tehdä ?
 
Iensairaus, merkittävä hampaiden reikiintyminen tai riittämätön hampaan kiille voivat vaikuttaa hammaslaminaattien soveltuvuuteen.
 
16. Onko mahdollista, että laminaatin kiinnittämisen jälkeen hammas vaurioituu ja se joudutaan poistamaan?
 
Hammaslaminaatti ei aiheuta hampaan poistamista vaativaa vauriota.
 
Kuitenkin kiinnittämisen jälkeen vaaditaan jälkitarkastuskäynti
 
Keraamisen hammaslaminaatin kiinnittämisen jälkeen erittäin tärkeistä viimeistelykäynneistä muistutetaan vastaanotolla sekä kirjallisesti annettavissa ohjeissa. Viimeistelykäynneillä saatetaan joutua trimmaamaan purentaa, poistamaan kiinnitysaineen ylimääriä yms. Mikäli näitä ei tehdä on mahdollista, että hammas saattaa kipeytyä tai ien tulehtua. Tämä on mahdollista ihan tavallisenkin hampaan paikkauksen jälkeen.
 
Kaikki hammaslaminaatit sekä keraamiset että muoviset vaativat kotihoitoa – harjausta/hammaslankaa ja säännöllisiä hammastarkastuksia niin kuin muutekin hampaat.


 
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Hammaslaminaattien ja muun esteettisen hammashoidon riskit

Kaikkeen hammashoitoon liittyy riskejä – osaan voi varautua ja osa on sellaisia, että jotain ei toivottua tapahtuu, vaikka sen välttämiseen kuinka varautuu ja kaikki tehdään hyväksyttyjen hoitokäytäntöjen mukaan.

Esteettinen hoito on tunneherkkä hammashoidon osa-alue. Aina on olemassa riski, että lopputulos ei ole 100 % sellainen kun toivotaan. Nämä riskit voidaan pienentää selvittämällä ennen hoitoa odotukset ja realistiset mahdollisuudet.

Instagram tililtäni @drsamisavolainen voi käydä katsomassa erimerkkejä siitä kuinka erilaisia hammaslaminaatit voivat ulkonäöltään olla.

Yleisin hammaslaminaatteihin liittyvä riski on mahdollinen juurihoito. Sen riski on sitä suurempi mikä enemmän hammasta hiotaan. Tähän liittyy myös laminaattien kiinnittämisen jälkeen mahdollinen vihlonta, joka häviää ajan kanssa.

Hammasta joudutaan hiomaan sitä enemmin mitä vinommassa se on. Tätä riskiä voidaan välttää tekemällä ensin kalvo-oikomishoito. Haittana tällöin on kustannusten kasvu ja hoidon keston piteneminen.

Sitten on erittäin harvinaisia riskejä. Alan ammattikirjallisuudessa mainitaan hermosärky, joka on aiheutunut hammaslaminaattien laittamisen jälkeen. Osaan näistä erittäin poikkeuksellisista riskeistä ei edes ole löydetty yksiselitteistä syytä. Kaikki on kuitenkin hoidettavissa oikealla hoidolla.

Eli kaikissa hoitovalinnoissa kannattaa myös muistaa, niin kuin jo ensimmäisessä blogissa kerroin, että hoitotrendien takana voi olla myös isot kansainväliset yhtiöt. 

Kuten jo kirjoitin niin kerrostusmuovi sana ja hoitomuoto on yleistynyt parin viime vuoden aikana ja samalla on noussut esiin väite, että keraamiset laminaatit olisivat haitallisia hampaille. Se on erikoista. Eli onko siis hammaslaminaatteja tehty hampaiden vahingoksi kymmeniä vuosia. 

Ennen kalvo-oikomishoidon yleistymistä teimme 10 vuotta hammaslaminaatteja hampaisiin, jotka olivat erittäinkin vinossa, se oli ihan hyväksyttävää ja lopputuloksen olivat hyviä. Ja ovat edelleen hyviä

Alan tieteellisissä tutkimuksissa ei ole todettu merkittävää eroa hammaslaminaattien kestävyydessä ja pysyvyydessä liittyen siihen kuinka paljon hammasta on jouduttu hiomaan.

Aina hoitosuunnittelussa pyritään siihen, että hammasta hiotaan mahdollsimman vähän - 0,1-0,5 mm.

Kerrostusmuovit ja niihin liittyvä injektiotekniikka on niin uusi, että niiden kestävyyteen ja esteettisyyteen ei ole olemassa riittävän pitkään seurantaa, jotta luotettavaa tietoa olisi saatavilla.

 
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Keraamiset hammaslaminaatit vai oikomishoito

Esteettisessä hammashoidossa ei ole kyse lääketieteellisesti välttämättömästä hoidosta. Toimenpide tehdään asiakkaan sitä toivoessa. Se on perusteltu, jollei sen toteuttamiselle ole sellaisia etukäteen tiedossa olevia vasta-aiheita, joista tietoisena hammaslääkärin pitäisi pidättyä toimenpiteestä”.


Siinä selvä kannanotto siihen mitä esteettinen hoito on. Se vastaa myös siihen, onko jokin hoitomuoto aina oikea tai väärä. Ei ole. Potilaan toiveet ovat keskeisessä asemassa.

Etuhampaiden esteettisten virheiden korjaaminen laminaateilla tai oikomalla on hyvin suunniteltuna yhtä hyväksyttävää. Tässä näihin hoitotapoihin liittyviä eroja.

Hammaslaminaattihoidon aikana hampaan juuren asentoa ei muuteta, joten hoidon jälkeen hampaiden taakse ei tarvita kiinteää tukilankaa kuten oikomishoidossa.

Laminaateilla voidaan korjata hampaan asennon lisäksi myös hampaan muotoa, kokoa ja väriä. 

Oikomishoidolla korjataan vain hampaan asento.

Aikuisena tehdyn oikomishoidon jälkeen pitää hampaisiin kiinnittää pysyvästi retentiolanka, jolla estetään hampaiden palautuminen alkuperäiseen asentoonsa.

Kiinteän langan vuoksi hampaiden puhdistukseen pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Hammaslaminaatit ovat helppohoitoisia ja kaikki tavanomaiset kotihoitovälineet sopivat lukuun ottamatta erittäin hankaavia hammastahnoja.

Vaihtoehtoisesti kalvo-oikomisen jälkeen joudut pitämään loppuelämäsi retentiokalvoja. 

Retentiokalvot eivät ole ikuisia, vaan joudut ostamaan uusia kalvoja säännöllisesti. Kustannukset noin 500 euroa / vuosi tai joka toinen vuosi. Tästä harvemmin kukaan kertoo etu käteen.

Oikomishoidon kesto on tavallisesti 4-18 kk. Hammaslaminaattihoidon kesto 1-4 viikkoa.

@drsamisavolainen


 
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Hammaslääkärin vaihto vai hoitoon sitoutuminen

Ainoa tapa päätyä lopulta hyvään ja toivottuun lopputulokseen on tehdä hyvä hoitosuunnitelma, sitoutua siihen ja antaa hammaslääkärin tehdä työnsä rauhassa loppuun. Mahdolliset lisäkäynnit eivät ole epäonnistumisen merkki vaan toisinaan välttämättömiä.  


Esteettinen hammashoito erityisesti on herkkä alue ja hoidon aikana voi tulla hetkiä, jolloin usko meinaa loppua. Aina löytyy kuitenkin ratkaisu ennen kuin hoito on päätöksessä.

Esteettisessä hammashoidossa on monesti kyse monivaiheisista hoidoista, jotka kestävät pitkään ja voivat muuttaa suuresti ulkonäköä. Siksi meidän on oltava varmoja siitä voimme työskennellä yhteisymmärryksessä ja molemmin puolin sitoutuneena. Mitä pidempi hoito, sitä suurempi on hammaslääkärin ja potilaan välisen ymmärryksen tarve. Jos hoidon aikana yhteistyö ja kommunikointi ei toimi on mahdollista, että seurauksena on molemminpuolinen stressi, väärinkäsitykset ja ongelmat.

20 vuoden aikana - jotain yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta – ongelmat ovat alkaneet aina kun syystä tai toisesta on kesken hoidon tai juuri sen päättymisen jälkeen lähdetty kiertämään useammalla hammaslääkärillä.

Hammashoidon hoitovalinnat, varsinkaan esteettisen hoidon hoitovalinnat eivät ole yksiselitteisiä ja toimenpidettä, joka olisi ainoa oikea tai kokonaan väärä ei ole. Seurauksena on, että kuuntelemalla eri mielipiteitä ja eritasoista ympäripuhumista potilas vaan hämmentyy, turhautuu, ahdistuu ja alkaa valituskierre.

Vielä hankalammaksi menee, kun kokonaan keskeneräistä toimenpidettä alkaa hoitamaan useampi hammaslääkäri ja potilas ottaa niin sanotusti ohjat käsiinsä ja varaa aikoja sinne tänne. Tämä on ehdottomasti kallein ja ennusteeltaan huonoin vaihtoehto.

Pahimmassa tapauksessa on lopputuloksena ollut tuhansien eurojen lasku, tilanne huonompi ja vaiva edelleen hoitamatta. Hyvin todennäköistä on, että kaikelta harmilta ja mielipahalta olisi vältytty, mikäli ei olisi äkkipikaisesti katkaistu hoitosuhdetta.

Hammaslääkäriä voi ilman muuta vaihtaa ja toista mielipidettä kysyä, mutta paras hetki siihen on ennen hoidon aloittamista tai sen jälkeen, kun se on kokonaan päättynyt.

@drsamisavolainen

 
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Keraaminen hammaslaminaatti vai kerrostusmuovi

Tässä ajatuksiani aiheesta

Mielestäni molemmat ratkaisut ovat hyviä, mutta on muistettava, että indikaatiot ovat täysin erilaisia.

Molemmat sekä keraaminen hammaslaminaatti että kerrostusmuovi voidaan tehdä tapauksesta riippuen joko non-invasiivisesti eli hammasta ei hiota tai invasiivisesti, jolloin hammasta joudutaan hieman hiomaan. Hiomisen määrä riippuu siitä kuinka paljon hampaan asentoa, kokoa, muotoa tai väri joudutaan muuttamaan. Hammasta joudutaan hiomaan sitä enemmin mitä suurempia muutoksia edellisiin halutaan. Hiomista voidaan välttää tekemällä ensin kalvo-oikomishoito, joka nostaa kustannuksia ja pidentää hoitoaikaa.

Kerrostusmuovi on nopeampi ja halvempi ratkaisu ja on todella ei-invasiivinen tapa, joka ei välttämättä vaadi hampaan hiomista.

Kerrostusmuovien käyttöaiheita ovat nuoret potilaat ja potilaat, joille keraamisia laminaatteja ei tule tehdä.

Tämä on hyvä ratkaisu hyvän ja kokeneen hammaslääkärin käsissä, jolla on asianmukainen tietämys tapauksiin, joihin sen käyttö on aiheellista ja kun emme halua muuttaa hampaan muotoa, kokoa tai väriä liikaa.

Kerrostusmuovien tekeminen ienalueelle ei myöskään ole helppoa.

Kerrostusmuovit vaativat hammaslääkäriltä paljon taitoa, ei pelkkiä kursseja, vaan ennen kaikkea harjoittelua, harjoittelua ja lisää harjoittelua. Jotta kerrostusmuovien kanssa voisi työskennellä hyvin, hänellä on oltava hyvin harjoitettu käsi ja opittava kerrostusmuovien ominaisuudet ja sen kanssa työskentely.

Kerrostusmuovien suosio johtuu paljolti sosiaalisen median tilien ja siellä esitettyjen tapauskuvien kasvavasta suosiosta. Etuhampaiden pintoja on korjattu tavallisella muovipaikka-aineella kymmeniä vuosia.

Hyvin usein potilaat näkevät sanan kerrostusmuovi, mutta he eivät tiedä mitä se tarkoittaa. Olemme saaneet potilaita, joilla on keraamiset hammaslaminaatit ja he ovat pyytäneet niiden korvaamista kerrostusmuovilla, mikä tarkoittaa, että monet potilaat ymmärtävät kerrostusmuovin tarkoittavan valkoista, kaunista hymyä.

Lisäksi monet kalvo-oikomistuotteita myyvät yritykset mainostavat tuotteitaan ilmaisulla "oikaise, valkaise ja kerrosta.

Potilaan hymyä voidaan vahvistaa kerrostusmuoveilla, mutta ne korvataan usein keraamisilla hammaslaminaateilla vuosien jälkeen, koska kerrostusmuovit vaativat hyvää suuhygieniaa, mukaan lukien oikea hammaslangan käyttö ja tahraavien ruokien välttäminen. On myös tärkeää ymmärtää, että ajan myötä, aivan kuten luonnolliset hampaat, ne yksinkertaisesti kuluvat. Niiden kestävyys ei aina ole sitä mitä luvataan.

Keraaminen hammaslaminaatti valmistetaan hammaslaboratoriossa, jolloin hammasteknikko voi muotoilla laminaatin huomattavasti helpommin työskennellessään ulkopuolisesti laboratoriossa.

Keraamiset hammaslaminaatitovat kalliimpia, mutta kestävämpiä. 20 vuotta sitten tekemäni laminaatit toimivat edelleen potilaan suussa. Niin kauan kuin potilaalla on hyvin tuettu purenta eikä ylikuormitusta ja hän pitää hyvää huolta ikenistä, niin useita vuosia sitten tehdyt laminaatit ovat edelleen hyviä.

Keraamisten hammaslaminaattien haittana on niiden korkean hinnan lisäksi hammaslääkärin riippuvuus hammasteknikon käsityötaidosta. Teknikolla tulee olla tarvittava kokemus, jotta hammaslaminaatit voidaan tehdä oikein. Niiden tulee olla mahdollisimman ohuita ja esteettisiä, väriltään ja muodoltaan täydellisesti yhteensopivia. Tämä vaatii kokemusta, tietoa ja aikaa. Hyvää hammasteknikkoa on paljon vaikeampi löytää kuin hammaslääkäriä.

Keraamisia hammaslaminaatteja tehdessään hammaslääkärin tulee tavata potilas vähintään 2-4 kertaa. Ensin suunnitellaan, sitten hiotaan ja asetetaan väliaikaiset kuoret. Seuraavilla käynneillä kiinnitetään valmiit laminaatit ja viimeiseksi viimeistellään, tarkastettava toiminta ja estetiikka.

Joskus työ vaatii sovituksia ja korjauksia, mikä lisää käyntejä ja aiheuttaa lisäkustannuksia sekä hammaslääkärille että potilaalle.

Nämä ovat hammaslaminaattien haittoja, mutta niiden ilmeisiä etuja kestävyyden lisäksi ovat luonnollinen ulkonäkö, erinomainen ienintegraatio sekä kyky peittää värimuutoksia ja korjata useamman hampaan alueita.

Esimerkkejä tekemistäni keraamisista hammaslaminaateista ja niiden tyyleistä voi katsoa ig tililtäni @drsamisavolainen

 
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin